Logo

Er Carl Bildt virkelig blitt hacket?

Ifølge en NTB-melding formidlet av blant andre VG er Sveriges utenriksminister Carl Bildts blogg blitt utsatt for “hacking”. VG slår i sin overskrift endog fast at det må dreie seg om en konpirasjon der flere hackere er involvert. Bakgrunnen for oppslaget er visstnok at det av og til dukker opp mer eller mindre suspekte annonser fra Googles annonseprogram AdSense på Blidts blogg carlbildt.wordpress.com.

carlbildtvgnett.jpg

Som det framgår av nettadressen benytter Bildt wordpress.com som nettvert for sin blogg. En mer tilforlatelig forklaring på hendelsene er derfor at Bildt – i likhet med de aller fleste som gjør bruk av gratistjenester på sosiale nettsteder – ikke har tatt seg bryet med å lese hva det innebærer å benytte en slik gratistjeneste. I produktbeskrivelsen på Wordspress.com står det blant annet:

To support the service we may occasionally show ads on your blog, however we do this very rarely.

Som det framgår av faksmilen over ledsages VGnett-oppslaget om Carl Bildt av annonser for potensmidlene “Potensa” og “Erecto”. Det er derfor ikke bare på Bildts blogg at sammenstillingen av annonser og redaksjonelt innhold kan framstå som noe “suspekt”.

Det er litt snodig at ordet “hacking” ser ut til å ha en nærmest magisk tiltrekningskraft på journalister. Nesten uten unntak blir det da oppslag, uten at man gjør det minste forsøk på å sjekke om det finnes alternative forklaringer på det som er observert.

Oppdatering: Klokka 16:39 endret VGnett overskriften på oppslaget fra “Flere hackere slår til mot Carl Bildts blogg” (jf. faksimilen over) til “Carl Bildt mener hackere angriper bloggen hans”, og føyde til følgende avsnitt i oppslaget:

En forklaring på hackerproblemet kan derfor ifølge norske bloggere være at Bildt ikke har lest betingelsene som følger med gratistjenesten, der det presiseres at tjenesten forbeholder seg retten til å vise annonser på bloggene.

Så vi bloggere blir faktisk lest av de “tradisjonelle” mediene!