Logo

Facebook betaler for bruk av profilbilder

Ifølge dette oppslaget på Reuters har Facebook inngått et forlik med fem personer i California som mener at Facebook ulovlig har brukt profilbildet deres i samband med reklame. Den aktuelle bruken henger sammen med såkalte “sponsored stories”. Dersom man trykker på “Liker”-knappen knyttet til en bestemt annonsørs Facebook-profil, kan navn og bilde bli vist i en egen boks sammen med annonsørens logo og navn (se eksempel nedenfor). Forliket innebærer at Facebook betaler USD 10 millioner til veledighet.

facebook.01png

Forliket tar utgangspunkt i personvernlovgivingen i California. Siden mange skuespillere og andre kjente personer er bosatt i California, har denne delstaten et særlig sterkt vern mot at en persons navn og bilde brukes til reklame uten at det foreligger et eksplisitt samtykke.

Videre framgår det av forliket at “sponsored stories” ikke eksisterte når saksøkerene meldte seg inn i Facebook, og at de derfor ikke hadde mulighet til å vite at deres navn og bilde ville bli brukt på denne måten. Og selv om de er mulig å endre på innstillingene i ens Facebook-profil slik at man kan reservere seg mot at ens navn og bilde benyttes i “sponsored stories”, så er dette ikke enkelt. Instruksjonene for å reservere seg er nemlig dypt begravet i en vanskelig å finne hjelpetekst, og ikke synlig på sider der man kunne forvente å finne slike instruksjoner, som “Privacy Policy” eller “Rights and Responsibilities”.

En konsekvens av forliket er at Facebook får lov til å fortsette med å benytte “sponsored stories” til å selge reklame, men at det samtidig må bli langt enklere å reservere seg mot at ens navn og bilde blir brukt på denne måten.