[Morgenbladet]
15. - 21. november 2002 - 183 årgang  
 

Udemokratisk IT-politikk

Av Jan Omdahl (08-11-2002)

Flere av Statens digitale informasjonstjenester er lukket for brukere som ikke har Microsoft-programvare på sin PC. Udemokratisk og konkurransevridende, mener forslagsstillerne bak et nytt lovforslag om åpne digitale formater og tjenester.

Bill Gates hadde ikke mange venner i salen da IT-eksperter, forskere og Microsoft-konkurrenter var samlet for å diskutere Statens politikk for digital distribusjon av informasjon og tjenester på et seminar i regi av Norsk Faglitterær Forfatterforening (NFF). Spesielt mange beundrere hadde heller ikke Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman, ansvarlig for Statens politikk på området.

På dagsorden sto en rekke innlegg fra noen av feltets lyseste (og mest Microsoft-kritiske) hoder, samt et nytt lovforslag om åpne digitale formater ført i pennen av to eksperter på området: Universitetslektor Gisle Hannemyr fra Institutt for informatikk (Ifi) ved Universitet i Oslo og Børre Ludvigsen, professor ved Høgskolen i Østfold. Deres strategi er i første omgang å arbeide for å fremme forslaget gjennom arbeidet med revisjon av offentlighetsloven som allerede er i gang.

I lovforslaget «Lov om åpne digitale formater og tjenester» skriver de blant annet at «All offentlig informasjon skal utveksles og langtidslagres i åpne formater». Med åpne formater menes formater som kan leses på alle datamaskiner, uavhengig av operativsystem og installert programvare. Formatene det siktes det til er blant annet XML, HTML og dokumentformatet .pdf.

I dag er det helt andre formater som gjelder når Staten skal distribuere digital informasjon. Forslagsstillerne nevnte en rekke eksempler på hvordan offentlig informasjon og tjenester i dag bare er tilgjengelig for brukere av programvare fra en bestemt kommersiell leverandør - nærmere bestemt Microsoft.

- En av tjenestene Staten tilbyr sine ansatte er elektronisk reiseregning. Kun én elektronisk utgave eksisterer, og den introduseres for potensielle brukere på følgende måte: «Vi gjør oppmerksom på at utgaven bare kan benyttes for Windows 95/98/2000 samt forskjellige utgaver av NT». Kravet for å benytte denne tjenesten er at man har tilgang til et datasystem fra én bestemt produsent, sa Hannemyr.

- Det finnes 40-50 andre eksempler på det samme, hevdet han. Ifi-forskeren og nettveteranen ser dette som konkurransevridende og som et betydelig demokratisk problem:

- En åpenbar kvalitet ved Staten i et demokrati er at Statens tjenester og informasjon fra Staten er like tilgjengelig for alle borgere, og i den forbindelse mener vi statlig bruk av proprietære formater er svært uheldig.

Fungerende avdelingsdirektør Guri Verne i Statkonsult gikk relativt langt i å bekrefte de mest kritiske røstenes beskrivelse av situasjonen:

- Det finnes ingen sektorovergripende strategi for dokumentutveksling. Det finnes en gjennomgående ambisjon om åpne formater og åpen konkurranse, men praksis er Microsoft Word og liten forståelse av hva åpne formater innebærer, sa Verne.

Flere seminardeltakere fremholdt Arbeids- og administrasjonsministerens oppsigelse av Statens rammeavtale med Microsoft som et skritt i riktig retning, men etterlyste samtidig mer konkret handling. Morgenbladet ba Arbeids- og administrasjonsdepartementet om en kommentar, og fikk følgende uttalelse fra fungerende informasjonssjef Lisa Bang:

- Vi er kjent med problemstillingen. Som et ledd i moderniserings­programmet arbeides det med en strategi for IKT i forvaltningen, og der vil disse spørsmålene bli berørt. Det ligger til politisk behandling nå, men resultatet vil trolig bli offentlig i løpet av året.

- Men mener departementet det er akseptabelt at statlige informasjons­tjenester er utilgjengelige for brukere som ikke er kunder av en bestemt programvareleverandør?

- Det kan jeg ikke kommentere så lenge saken er til behandling.

Microsoft var invitert til seminaret, men valgte å takke nei. Mens flere foredragsholdere viste eksempler på hvordan de mener Microsoft aktivt motarbeider åpne standarder, hevder Microsofts administrerende direktør i Norge det motsatte overfor Morgenbladet:

- Åpne standarder er i ferd med å bli en av våre flaggsaker. Vi kommer i fremtiden til å bruke XML som primært dokumentformat, og vi sitter i nær sagt alle komiteer om åpne standarder. XML og Web Services er noe vi prøver å drive igjennom for både egen del og i bransjen som helhet. Videre tror vi Staten har mye å vinne på å informere bransjen om hvilke standarder den ønsker skal følges, og det er vår holdning at statlig informasjon skal være åpen, sier Birger Steen i en kommentar.

Her står med andre ord påstand skarpt mot påstand - som det gjerne gjør mellom Microsoft og selskapets mange kritikere.